Bireysel Emeklilik Sisteminden Ayrılma ve Uygulanan Kesintiler

“Bireysel emeklilik sisteminin avantajlarından birisi de istediğiniz zaman sistemden çıkabiliyor veya ara verebiliyor olmanızdır.”
Bu cümle tanıdık geldi mi?
Evet, eminim ki Bireysel Emeklilik Sistemiyle ilgiliyseniz siz de bu cümleyi duymuşsunuzdur.
Peki, bu bir avantaj mı?
Burada bir avantajdan söz edeceksek, tek avantajımız istediğimiz zaman ayrılabilme lüksümüzün elimizde olmasıdır ki bunun avantaj sayılması kişiden kişiye değişen bir durumdur.
Aslında sistemden ayrılmak avantaj sağlamak bir tarafa, o güne kadarki sağlanan avantajların (vergi avantajı) geri alınması hatta birikimimizin bir kısmının da kesilmesi anlamına geliyor olabilir. Şimdi ayrılma durumundaki kesintiler ve birikimimize etkilerine bakalım.
Sistemden ayrılmak istersek öncelikle istisnasız herkese uygulanan bir stopaj kesintisi var, bu kesinti;
- Sistemden 10 yıldan önce çıkmanız durumunda %15,
- 10 yılı doldurmanıza rağmen emeklilik hakkı kazanmadığınız durumda ise %10’dur.
Bu kesinti haricinde, dikkat edeceğiniz başka bir husus ise giriş aidatıdır.
Sisteme dahil olduğunuzda giriş aidatınız ertelenmişse veya taksitli olarak ödemeyi tercih ettiyseniz bu tutarda sistemden ayrılmanız halinde sizden tahsil edilecektir.
Nedir bu ertelenmiş giriş aidatı ödemesi?
Burada şirket giriş aidatının bir kısmını veya tamamını çıkışa yönelik olarak erteler (genelde 5 yıl) ve 5 yıl içerisinde başka şirkete geçmeniz veya sistemden çıkmanız halinde bu tutar sizden tahsil edilecektir. Birçok şirket uygulamada ertelemeyi kullanır. Böylelikle sizin başka şirkete geçmek veya sistemden ayrılmak istemeniz durumunda bir kozu daha olacaktır elinde.
Bazı bireysel emeklilik şirketleri dönemsel bazda kampanyalarla bu aidatı katılımcıdan talep etmemektedir. Eğer girişte bu kampanyalardan yararlanmış ve giriş aidatı ödememişseniz sistemden ayrılmanız veya başka bir şirkete geçiş yapmanız durumunda sizden giriş aidatı talep edilemez.
Şimdi bu durumun birikimlerimize etkilerine bir örnekle bakalım;
Bireysel emeklilik sistemine aylık 100 TL katkı payı ödeyen katılımcımızın aylık vergi matrahı 2000 TL olsun,
Bu durumda katılımcımız, 2000*12=24000TL yıllık vergi matrahı ile 2012 Gelir Vergisi Dilimlerine göre yılın son ayında %20 lik dilimde yer alacağından,
1 yıllık vergi avantajı (100*12=1200 TL yıllık ödenek katkı payı, 1200*0,20=240 TL vergi avantajı) 240 TL olacaktır. (Hesaplama yöntemi için Bkz: BES Vergi Avantajı)
Bu katılımcımızın 1 yıl sonra sistemden ayrılması durumunda; (Hiç kesinti yapılmadığını ve fonlardan getirisinin de olmadığını varsayarsak,)
100 * 12 = 1200 TL hesabında biriken para,
1200*0,15= 180 TL ayrılması halinde kesilecek stopaj tutarı,
Ve 240 TL vergiden sağlanan avantajdır.
Bu senaryoya göre katılımcımız stopaj kesintisine rağmen 240-180= 60 TL kardadır.
Fakat ertelenmiş veya taksitle ödemekte olduğunuz giriş aidatınız varsa (giriş aidatı tutarı teklif formunun imzalandığı tarihteki brüt asgari ücretin yarısını aşmayacak şekilde bireysel emeklilik aracı kuruluşları tarafından belirlenir.) çıkışta bu da katılımcımızda tahsil edileceğinden, katılımcımız bu 1 yıllık sürenin sonunda sistemden zarar ederek ayrılacaktır.
**Ayrıca burada hesabın anlaşılması açısından fon getirilerini, fon işletim gideri kesintisini ve yönetim gideri kesintisini hesap içerisine dahil etmedim (Bkz: Bireysel Emeklilik Sistemine Girişte Dikkat Edilmesi Gerekenler). Bunların dahil edilmesi halinde sözleşmenize bağlı olarak sistemden çıkıştaki kar/zarar durumunuzda değişiklik olabilir.
*** Bireysel Emeklilik Sisteminde yapılan düzenleme sonrası kesinti oranlarında da değişiklik yapılmıştır.
Düzenleme sonrası kesinti oranları için Yeni Bireysel Emeklilik İptali ve Uygulanan Kesintiler konumuzu inceleyiniz.
merhaba hocam bende 2014 nisan ayında bankasyaya giriş yapmıştım giriş aidatı ödememiştim o zamn ordaki memur bankamızda yapılmış olan kampanya dahilinde bu süre taihinden once yapanlar giriş aidatı odeme yapmıyor diye hatta kendisinin ve çocuklarının da yaptırdıgını belirtmişti . şimdi bakıyorumda yorumları okurken şok oldum her ay 50 tl düzenli bir şekilde odeme yaptım çıkmak istersem ne kadar kesinti olur ana paramı kurtarabilirmiyim şimdiden tşkr ederim
Merhaba ben 26 ay odemisim ve su anda 2.578 tl birikmis. Çikarsam ne kadar bana kalir?
Şirkete gore kesintiler fark göstermekte. Daha yeni sin benim dusuncem, yol yakınken cık. Paranı kendin degerlendir.daha karlı,ben uzun yıllardır ,zarardayım . Yetkili ler bu kadar kesintilere niye göz yumuyor.
29 temmuzda ayrılmak için formları gönderdim.5 agustosta işlem onaylanmış sıkıntı yok dendi.20 iş günü yarın doluyor.şimdide ödemede de sıkıntı yaşıyoruz. Önümüzdeki hafta deniyor ben bu tarihe istinaden borçlanmıştım. Paramı zamanında alabilmek için hangi yolu izlemeliyim.
Yaklaşık en az 15 en fazla 1,5 ay sürüyor. Müşteri hizmetlerini arayıp fırçalamazsan işlem uzar.
Ben yeni basvurdum hiç para yatırmadım vazgeçtim faiz alırlar mı benden sonradan dert olmasın basıma
İki sene önce bireysel emeklilik kaydımı yaptırdım bi taksit 200 TL kadar yatırdım lakin altı ay doldurdum şuan sistemden çıkmak istiyorum paramı alabilirsiniz veya ne kadarını alabilirim
hayatımda görmediğim kazığı garantiden yedim.arkadaşlar sakın bireysel emeklilik falan yaptırmayın 2 senedir 3100 tl para ödedim ve çıkışta benden 600 tl kesinti yaptılar. sözde bana %15 de devlet katkı payı vereceklerdi.bırakın katkı payını kendi ödediğiniz parayıda alamıyorsunuz. sakın yaptırmayın.
Garantiden 2 yil ayda 600 tl en son oduyodum. Girerken giris aidati aldilar. Her odememden %2 kesinti yaptilar. Baska bankaya tasirken de 400 tlye yakin para kestiker. Toplamda 750 tl parami kestiler. Alin size garanti bankasi
Bireysel emeklilik için Esim başvurmuştu.su an kendi yok ve maddi sikintilarim var.nasil bir yol izlemeliyim.
Ayrılmak ve içerideki kalani almak istiyorum.ihtiyacim olduğu için .bana yardimci olurmusunuz
24.03.2016’da başladım
birikim: 2963 tl ayrılmak zorunda kaldım,
tarafıma ödenecek miktar: 1896 tl
çok kârlıymış(?)
arkadaşlarım paranız varsa cebinizde biriktirin
hırsız dahi bu kadar paranızı çalmaz cebinizden
kredi çektim, bu arada bes, kayıt olmazsan kredi alamazsın dediler
kayıt olduk,yıllık peşin 1600 tl. kesildi 3 ay oldu müracat ettik,
1000tl.ödediler,gerisi kaldı,alamadık müşteri hizmetlerini arıyorum
bakmıyorlar,devlet vatandaşını dolandırıyor,ayıp,
bankanın ödemesi kaç günde yatti hesaba acaba .
Bende 3 ay 150 ödedim toplam 450 verdim 590 borçlu olmuşum
İnsanları kandırmaktan başka hiç bir şey yapmıyorlar. Gitmeden önce sayfalarca sözleşme imzalatdilar. 3 yıldan önce çıktığım zaman dahi anaparamı vereceklerini sadece faizini alamayacağımı söylediler. Özel sebebler den dolayı çıkmam gerekti içeri de 3 aydır 1500 tl param olduğu halde bana sadece 400 tl ‘ yi vereceklerini söylediler. Düzenbazlikdan başka hiçbirşey değil !!!
Merhaba ben yaklaşık 7 gün önce ödeme yaptım 200 tl ama bugün giriş aidatı kesildi. Şimdi sistemden çıkmak istiyorum giriş aidatı almasam bile kabulüm. zararım daha fazla olur mu?
60 gün içinde cayma hakkınızı kullanarak sistemden sıfır kayıpla ayrılabilirsiniz. Sizden tahsil edilen tüm ödemeler iade edilir.
Bilgilendirme için teşekkürler
Bireysel emeklilik iptali nasıl yapılıyor
Bireysel Emeklilik şirketinizi arayarak iptal talebinizi iletiyorsunuz, şirket tarafından size gönderilen evrakları doldurup, faks veya posta yoluyla şirketinize tekrar gönderiyorsunuz ve 20 iş günü içerisinde paranız belirttiğiniz hesaba yatırılıyor.
Ben 2011 de bireysel emeklilige para yatirdim, 5500 euro yatirdim beş sene sonra cikmak istedigimde simdi o zaman ki euro dan hesaplaniyor ve tl olarak geri veriyorlar. Benim 1000 € zararim var, bir de devlet katkisi var diyorlar. Nerde bu katkı? Ne yapmam gerekiyor ? cevabinizi bekliyorum
Arkadaşlar ilk iki aya kadar deneme suresi var hemen çıkın paranızı iade ediyorlar. benim 5 ay oldu cıkarsam yatırdıgın paranın 1/5 ini veriyorlar. hem paramızı kullanıyorlar hem de çıkmak isteyince ana paramızı bile geri alamıyoruz. onun için deneme süresi 2 aydan olmayan arkadaşlara tavsiyem yol yakınken hemen cıkin.
Merhabalar… Benim 1 buçuk 2 seneden beri birikimim var bugün iptal da bulunsam parayi hemen alabilirmiyim ?
Bende halk emeklilikten ayrildim 6 ay oldu hala param verilmedi ne yapmam lazim bilen varmi
5gun ıcınde yakmasi Laz’ım hep öyle diyorlar
5 yıl ertelemeli bu sisteme dahil oldum ve hesabı dondurdum. 5 yıl dolduktan sonra veya 5 yılın sonundabu sistemden çıkarsam giriş aidatı ödeyecek miyim eğer ödemem gerekirse Giriş aidatı bu ertelenen 5 yılın sonunda aşırı şekilde artarmı.
giriş aidatı bireysel emekliliğe başvurduğunuz tarihte brüt asgari ücretin üzerinden hesaplanıyor o da şöyle ta 3 yıl ödeme yapanlar ayrılırken brüt asgari ücretin %75 ini, 3-6 yıl arasında ödeme yapanlar %50 sini ödüyorlar bankaya göre değişebilir
Başlamadan önce iptal etmek istesem iptal olurmu
23 ay oldu bes suan ayrilmak ıstıyom ne kadar kesinti olur
3 yıl dolduktan sonraki ilk ödemeni yap çık bence
Devlet memurları ocak 2017 itibari ile zorunlu olarak BES e kaydolunuyor. Bu sitemi istemiyorum. Gram altın al daha yuksek para getirir. Bu sisteme başlatılmadan çıkmak istiyorum.
Admin selam parayıı 20 iş günün den önce aşmak mümkün mü?
dondurmuş olduğum bireysel emeklilik hesabımın kapatılarak kalan birikimlerimin tarafıma ödenmesini rica eder gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.